1.“Ακούστε” τι σας λέει η ψυχή σας! Διαλέξτε χρώματα που πραγματικά αγαπάτε και τολμήστε να τα εντάξετε στο χώρο σας. Θα σας κάνουν να νιώσετε καλά και θα ανανεωθείτε.

Είναι εύκολο να αλλάζουμε συχνά χρώματα και έτσι να ακολουθούμε τις επιταγές τις εκάστοτε διακοσμητικής μόδας χωρίς ιδιαίτερο κόπο και κόστος.


 
 

2. “Διαβάστε” τα θέλω του χώρου σας στην αρχιτεκτονική του! Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες και δεν αντιμετωπίζονται όλοι οι χώροι με τον ίδιο τρόπο. Χαμηλά ταβάνια και μικρά σκοτεινά δωμάτια δεν θέλουν σκούρα χρώματα. Ψηλοτάβανα και τεράστια φωτεινά δωμάτια δείχνουν άχαρα μόνο με τη χρήση ανοιχτών χρωμάτων.

 

3. Σημαντικός παράγοντας είναι ο φωτισμός. Προσέξτε πως μπαίνει το φυσικό φως μέσα στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάντε δείγματα και παρακολουθήστε τα να αλλάζουν ανάλογα με το πως τα χτυπάει το φως του ήλιου στις διάφορες φάσεις του.

Προσέξτε επίσης τις τεχνητές πηγές φωτισμού! Διαλέγετε λάμπες με θερμή απόχρωση για να φαίνονται τα χρώματα ζεστά και με βάθος. Ο λευκός ψυχρός φωτισμός κάνει τα χρώματα παγωμένα και το χώρο να δείχνει απόκοσμος. 
 

4. Η επιφάνεια βαφής, αλλά και ο τύπος της επηρεάζουν την ένταση του χρώματος. Οι λείες επιφάνειες και οι γυαλιστερές υφές κάνουν τα χρώματα πιο λαμπερά και ανοιχτότερα. Οι τραχιές επιφάνειες και οι ματ υφές απορροφούν φως και τα δείχνουν σκουρότερα και με μεγαλύτερο βάθος.


 


Για το τέλος μια σημαντική συμβουλή...
Επειδή το χρώμα συμβάλει κατά πολύ στην ατμόσφαιρα του χώρου μας, ασχοληθείτε σοβαρά μαζί του, διαβάστε βιβλία και ενημερωθείτε από διάφορα sites. Αν μπορείτε συμβουλευτείτε έναν διακοσμητή που θα σας βοηθήσει.

Αν αυτό σας φαίνεται πολυέξοδο, εμπιστευτείτε τη γνώμη του ελαιοχρωματιστή που θα επιλέξετε.

Αν δεν έχετε τα χρήματα ούτε για ελαιοχρωματιστή, δεν πειράζει, ακολουθήστε το ένστικτό σας. Πάρτε μπογιές, πινέλα και ρολά και ξεκινήστε. Στο φινάλε, δικός σας είναι ο χώρος ό, τι θέλετε κάνετε!