Το Φενγκ Σουι,που στην κινέζικη γλώσσα σημαίνει «άνεμος και νερό», είναι η τέχνη που μας βοηθάει να γνωρίσουμε την κοσμική ενέργεια (Τσι) και να την εκμεταλλευτούμε για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας σε κάθε τομέα της.
Το Τσι προέρχεται από τη συνεχή και αιώνια εναλλαγή δύο άλλων ενεργειών:
της θετικής Γιανγκ και της αρνητικής Γιν. Προσέξτε όμως το αρνητική στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει τη συνήθη σημασία, γιατί και οι δύο ενέργειες είναι απαραίτητες, όχι μόνογια τον άνθρωπο αλλά και για ολόκληρο το σύμπαν. Χωρίς τη συνύπαρξή τους δεν θα υπήρχε αρμονία πάνω στη γη.Η εφαρμογή των κανόνων του Φεvγκ Σούι συνεπάγεται την αρμονία και τη σταθερότητα των ενεργειακών κυμάτων, η οποία με τη σειρά της φέρνει καλή τύχη σε όποιον δέχεται τα κατάλληλα ενεργειακά κύματα. Η υπερβολική ροή σε κάποιο χώρο του Γιν ή του Γιανγκ μπορεί να είναι καταστρεπτική για όσους ζουν ή εργάζονται σ’ αυτόν αλλά και για τους επισκέπτες τους. Αντίθετα, η ισορροπία των δύο ενεργειακών δυνάμεων ευνοεί την ψυχoσωματική αρμονία και την υλική ευμάρεια.
Σχετικά με τις δύο μορφές της κοσμικής και την εξισορροπημένη συνύπαρξή τους, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η μία διαδέχεται την άλλη, όπως συνυπάρχουν αρμονικά και διαδέχονται η μία την άλλη η μέρα και η νύχτα.
Το Γιν, που θεωρείται θηλυκή ενέργεια, πρέπει να συμπληρώνει το αρσενικό Γιανγκ. Για παράδειγμα, ο αντρικός δυναμισμός , αν δεν συνοδεύεται από τη γυναικεία υπομονή, μπορεί να εκτραπεί σε βίαιες ενέργειες, ενώ η υπομονή χωρίς τον αντρικό δυναμισμός μπορεί να εκφυλιστεί σε απραξία. Η χρυσή, λοιπόν, τομή βρίσκεται στην αρμονική συνύπαρξη των Γιν και Γιανγκ. Μερικά τέτοια αρμονικά ζεύγη είναι η αντρική και η γυναικεία φύση, ο ουρανός και η γη, το άσπρο και το μαύρο, ο ήλιος και η σελήνη, η ζέστη και το κρύο, το βουνό και η πεδιάδα, το σκληρό και το μαλακό, η γέννηση και ο θάνατος, η ξηρασία και η υγρασία , η ενεργητικότητα και η παθητικότητα, ο δυναμισμός και η απραξία, κ.ά.
Στο χώρο, οι δύο ενέργειες μεταφράζονται σε συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές και διακοσμητικές επιλογές.
Ένα σπίτι χαμηλοτάβανο ή υπόγειο με χαμηλό φωτισμό και διακοσμηµένο με σκούρα χρώματα έχει πολύ έντονο το στοιχείο Γιν. Αντίθετα, ένα ευρύχωρο, ψηλοτάβανο κτίριο, με πολύ έντονο φωτισμό και μοντέρνα έπιπλα με γωνίες, είναι ένας χώρος Γιανγκ. Και στις δύο περιπτώσεις επιβάλλονται αλλαγές στο εσωτερικό των χώρων, προκειμένου οι κάτοικοι ή οι εργαζόμενοι να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχοσωματικής ισορροπίας.
Όποιος κατοικεί σε σπίτι Γιν είναι χαμηλών τόνων, στερείται δυναμισμού και μερικές φορές πάσχει από κατάθλιψη.
Αυτός που μένει σε σπίτι Γιανγκ έχει υπερβολικό δυναμισμό, ένταση, άγχος και πιθανώς να υποφέρει από καρδιακά νοσήματα. Είναι υπερβολικά εκτεθειμένος στην ενέργεια του χώρου και δεν μπορεί να την «δαμάσει».
Εντούτοις, φαίνεται ότι υπάρχει ένας φυσικός μηχανισμός σε όλους τους ανθρώπους, αφού συνήθως επιλέγουν ισορροπημένους ενεργειακά χώρους, ακόμη και όταν αγνοούν τους κανόνες του Φενγκ Σούι.
Αυτό το κοινό αίσθημα ισορροπίας μερικές φορές φαίνεται ότι απουσιάζει σε κάποιους σύγχρονους αρχιτέκτονες.
Επειδή αποβλέπουν στον εντυπωσιασμό των επισκεπτών του κτιρίου, επιδίδονται, με τη σύμφωνη γνώμη των μεγάλων εταιρειών, σε κατασκευές με πολύ έντονο στοιχείο Γιανγκ. Αυτό όμως γίνεται σε βάρος των εργαζομένων.
Τα υπερβολικά µεγάλα παράθυρα, ο έντονος φωτισμός, οι αφύσικα μεγάλοι ενοποιημένοι χώροι, καθώς και τα έντονα χρώματα τους κουράζουν πολύ και τους δημιουργούν συνεχές αλλά ακατανόητο στους ίδιους στρες.
Ορισµένες εταιρείες, που έχουν συμβούλους Φεvγκ Σούι, προσθέτουν στο κτίριο κάποια στοιχεία Γιν για να καταπολεμήσουν το στρες και να αυξήσουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Τηρουμένων των αναλογιών µακρόκοσµου - µικρόκοσµου, το σύμπαν μας διδάσκει ότι και τα δύο στοιχεία είναι απαραίτητα για την αρμονία. Η Φενγκ Σούι αρχιτεκτονική στηρίζεται σε αυτό το πολύ απλό αλλά και ουσιαστικό δόγμα. Για να εξασφαλίσετε την ενεργειακή αρµονία στο σπίτι σας, να έχετε, κατ’ αρχήν, υπόψη σας ότι κάθε χώρος συνιστά μια εναλλαγή κενού και πληρότητας και δέχεται και εκπέμπει την ενέργεια του Τσι, όπως συμβαίνει και με κάθε αντικείμενο ανάλογα με το σχήμα του.
Όταν µπαίνουµε σε κάποιο διαµέρισµα ή κάθε άλλο χώρο, στον οποίο η σχέση κενού - πλήρους είναι δυσανάλογη, τότε δεν µπορούµε να αισθανθούµε ευχάριστα.
Το κενό και το πλήρες πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται. Στο σωστό κατά τις επιταγές του Φενγκ Σούι σπίτι:
α) Η είσοδος του σπιτιού είναι απαλλαγμένη από οτιδήποτε περιττό.
β) Η κουζίνα αερίζεται πολύ καλά και δεν υπάρχουν δίπλα - δίπλα το ζεστό και το κρύο, π.χ. το ψυγείο ή ο νεροχύτης δίπλα στην κουζίνα (το νερό σβήνει τη φωτιά!).
γ) Το σαλόνι είναι το μεγαλύτερο δωμάτιο, με το περισσότερο φως από όλα τα άλλα και έχει εύκολη πρόσβαση.
δ) Η τραπεζαρία βρίσκεται σε δικό της χώρο και όχι στην κουζίνα ή κάπου αλλού.
ε) Δεν υπάρχουν υπολογιστής, τηλεόραση, τηλέφωνο ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή στις κρεβατοκάµαρες, ούτε καθρέφτης απέναντι από το κρεβάτι.
στ) Το λουτρό αερίζεται πολύ καλά και δεν έχει μοκέτα.
Τα περισσότερο αρνητικά για το Φενγκ Σούι γεωμετρικά σχήματα, είναι οι προεξέχουσες ευθείες και οι γωνίες.
Τα σχήματα αυτά εκπέμπουν ενέργεια που διαιρεί τον χώρο µε βίαιο τρόπο. Καθεμιά από τις γωνίες ή τις προεξέχουσες ευθείες είναι και ένα «δηλητηριασμένο βέλος», που καταστρέφει την ενεργειακή αρμονία του χώρου και μειώνει τη δική μας ενεργητικότητα. Δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοια σχήματα ούτε στο σπίτι μας ούτε στον χώρο, όπου εργαζόμαστε, ούτε στους χώρους της ψυχαγωγίας μας. Οι γωνίες, κυρίως επίπλων και τοίχων, που βλέπουν προς την είσοδο, κάνουν τον επισκέπτη να αισθάνεται ανεπιθύμητος, γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να τοποθετούμε κάποιον κάτω από γωνία τοίχου ή μπροστά από γωνία επίπλου, κρεβατιού ή πολυθρόνας. Θα υπάρξει δυσμενής επίδραση στην ενέργειά του. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν τα εσωτερικά δοκάρια των τοίχων, οριζόντια ή κάθετα, ξύλινα ή από τσιμέντο, και οι γωνίες των επίπλων. Όταν ένα δοκάρι δεν είναι σωστά τοποθετηµένο και βρίσκεται στη μέση του δωματίου, γίνεται ένα φαρµακερό βέλος ενέργειας. Λειτουργεί σαν συσσωρευτής ενέργειας, την οποία εκπέμπει σε οποιονδήποτε βρίσκεται κοντά του. Μια πολύ καλή λύση για να μειωθεί η αρνητική επίδραση είναι να τοποθετηθεί κάποιο αναρριχητικό φυτό ή να κρεμαστούν κάποια διακοσμητικά αντικείμενα, όχι βέβαια μυτερά. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε γενικότερα και με όλες τις γωνίες του σπιτιού που είναι πολύ αιχμηρές και κάνουν το Τσι να ρέει έντονα προκαλώντας αρνητικές συνέπειες σε όποιον κάθεται κοντά τους.
Τις περισσότερες φορές αυτές οι γωνίες υπάρχουν στα έπιπλα κυρίως του γραφείου, της κουζίνας και του σαλονιού, σε όλους δηλαδή τους χώρους, στους οποίους περνάμε πολλές ώρες καθημερινά. Αυτά τα αιχμηρά βέλη ενέργειας διαταράσσουν την αρμονία του Τσι αλλά και τη διάθεσή μας, αφού μας δηµιουργούν µόνιµο άγχος.
Για να πειστείτε, να κάνετε το εξής:
Καθίστε σε μια καρέκλα μπροστά από τη γωνία του γραφείου σας ή οποιουδήποτε άλλου χώρου και κλείστε τα μάτια σας. Συγκεντρωθείτε στα συναισθήματα που νιώθετε.
Πολύ γρήγορα, ούτε καν σε πέντε λεπτά, θα αισθάνεστε ανεξήγητη ενόχληση, που µπορεί να γίνει μεγάλη, αν παρατείνετε τη διάρκεια της εκεί παραμονής σας.
Στη συνέχεια να κάνετε το ίδιο, αφού τοποθετήσετε την πλάτη της καρέκλας κοντά σε έναν τοίχο.
Όση ώρα και αν καθίσετε, δεν θα νιώσετε κανένα συναίσθημα δυσφορίας.